Историјат школе

linijasiva

skolaПрема подацима др Марије Исаиловић у књизи ,,Основне школе у ваљевском крају од 1804. до 1918.'' за постојање каменичке школе наводи се 1824. годинa. Љубисав Андрић такође тврди  да је каменичка школа основана 1824. године. Редовна Каменичка школа је отворена 1829. године и од тада непрекидно ради. Прва школа у Доњој Каменици (каменичка школа) саграђена од коља и прућа, била је обложена блатом споља и унутра. На средини просторије налазио се плато са разгрнутим пепелом по коме се писало шиљком. Школа је временом премештена у приватне сеоске куће и тако је било све до завршетка Првог светског рата, када је саграђена зграда уДоњој Каменици. Како је ова зграда била исувише мала, на иницијативу мештана саграђена је нова школска зграда 1938. године. Била је то најлепша школска зграда на сеоском подручју у то доба. Немци су по свом доласку школску зграду запалили и том приликом изгорела је архива којом је школа располагала. Нова школска зграда сазидана је после рата на истом месту, где се и сада налази. Од школе одваја се једно одељење које прелази 1934. године уГорњу Каменицу. Ово одељење је смештено најпре у приватну кућу Миће Василића, а од 1936. године прешло је у Горњу Каменицу у зграду Среског начелства у Каменици, где се и сада налази. Од 1946. године отварају се одељења виших разреда. Каменичка основна школа је данашње име-Основна школа „Милован Глишић“Ваљевска Каменица  добила у фебруару 1961. године.Нова школска зграда у Каменици саграђена је и предата на употребу 1978. године.

Школи у Каменици припојено је 1963. године седам четворазредних школа из подручних села. То су школе: у Горњој Буковици која је почела са радом 1912. године; школа у Доњој Каменици, која је најстарија школа у крају и са редовним радом почела је 1927. године; школа на Кацапи (Миличиница), која је почела са радом 1952. године и у Миличиници која је поред школе у Доњој Каменици најстарија школа; затим школа у Оглађеновцу која је почела  са радом 1917. године; у Осладићу почела је са радом 1908. године и школа у Убићу (Миличиница) која је почела са радом 1945. године. Зграда бившег среског начелства у Горњој Каменици у којој је била школа од 1934. године обновљена је и осавремењена са кабинетском наставом, учионицом за информатику, салом за физичко и пуштена у рад 12. јула 2001. године.

linijasiva

Име школе

linijasiva

mglisicМилован Глишић рођен је 22. јануара 1847. године у Грацу код Ваљева. Детињство је проживео на селу.Ту се сусрео са народном примитивношћу, сујеверјем и свим токовима народне традиције. Писао је приповетке и комедије.Он је реалиста, полази од живота,обрађује истините људске судбине и то слика народним језиком.Дела гради само на ономе што је чуо и  видео. Готово у свим приповеткама  Глишић  извргава порузи  или  се  подсмева изелицама. Он је јасно  повукао  границу између  сељака и гуликожа. Једна од његових  најпознатијих  приповедака  је  Глава шећера, али остале су и запамћене и приповетке  Прва бразда,Рога,Злослутни бој,Свирач, Шило и огњило, После двадесет година..

      Фабулу својих дела најчешће гради на анегдотама и досеткама, са доста хумора. Језик његовох дела је разговорног типа, својствен поднебљу и пореклу. Често употребљава архаизме, турцизме и локализме. Његове приповетке су препуне фолкорног и фантастичног, у њима се јављају вампири, вештице и ветрењаци. Он је своје приче заснивао на истинитим догађајима или посматрајући људске судбине. Глшић  је стварао своја дела под утицајем Гогоља, народних умотворина и идеја Светозара Марковића.

        Умро је 1908. године у Дубровнику.  

linijasiva

Пријава на страницу